2toDrive

Vanaf 16,5 rijlessen en op je 17e je rijbewijs!

Alle jongeren kunnen voortaan vanaf hun zeventiende opgaan voor het rijbewijs. De tijdelijke regeling is op 15 maart 2018 omgezet in een wet, heeft het kabinet besloten. Wie slaagt voor zijn rijbewijs mag ook al voor zijn achttiende gaan rijden, maar dan wel begeleid door een volwassene.

Uit een evaluatie van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt volgens minister Schultz dat jongeren het begeleid rijden serieus nemen. “Ze doen alvast veel rijervaring op voordat ze alleen de weg op gaan.”

Sinds de regeling van start ging, zijn er ruim 170.000 17-jarigen geslaagd voor hun B-rijbewijs.

 

Ongelukken voorkomen

Volgens minister Schultz zijn jonge en beginnende bestuurders door minder rijervaring vaker betrokken bij ongelukken. “Met de regeling voor begeleid rijden is het rijbewijs halen niet de eindstreep, maar juist het begin van een leertraject”, zegt Schultz. “Door een jaar lang onder begeleiding te rijden, zitten jongeren op hun achttiende met meer ervaring achter het stuur. Dat kan heel veel ongelukken voorkomen.”

In landen als Duitsland, Frankrijk en Zweden bestaat deze mogelijkheid voor jongeren al langer.

 

Kun jij meedoen?

Ben je 16, dan mag alvast je theorie-examen halen. Vanaf 16,5 jaar mag je gaan lessen bij een rijschool en vanaf 17 mag je rijexamen afleggen. Eenmaal je rijbewijs gehaald, dan mag je tot 18 jaar autorijden samen met je begeleidende coach. Vanaf 18 jaar mag je alleen de weg op.
Benodigd: de 2toDrive Coach
Om mee te doen aan 2toDrive heb je een begeleiderspas nodig. Op deze pas staan al jouw gegevens en de gegevens van je coaches (minimaal 1 en maximaal 5).  Je coaches melden zich eerst aan. De RDW controleert dan eerst alle gegevens en of de coach aan alle eisen voldoet. Je coach krijgt via e-mail een bericht wanneer zijn aanvraag is goedgekeurd. Pas wanneer al je coaches zich aangemeld hebben kun je de begeleiderspas aanvragen. Ook als 17-jarige heb je de begeleiderspas samen met je rijbewijs bij je als je gaat autorijden. De pas kost 35 euro en komt boven op de kosten van je rijbewijs. Het aanvragen van een begeleiderspas kun je doen via de website van 2toDrive, dit doe je door middel van je DigiD code.